Pitkä kotisivujen latausaika? Katso 5 vinkkiä latausajan lyhentämiseen

Kotisivujen latausaika vaikuttaa hyvin merkittävästi siihen kuinka paljon sivustollanne on kävijöitä ja kuinka paljon saat yhteydenottoja tai tilauksia kotisivujenne kautta. Tässä kirjoituksessa käyn läpi mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu ja kerron viisi vinkkiä, joilla lyhennät kotisivujen latausaikaa itse.

Kasimir Kuusela

CEO & Founder

Kotisivujen latausaika vaikuttaa hyvin merkittävästi siihen kuinka paljon sivustollanne on kävijöitä ja kuinka paljon saat yhteydenottoja tai tilauksia kotisivujenne kautta. Tässä kirjoituksessa käyn läpi mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu ja kerron viisi vinkkiä, joilla lyhennät kotisivujen latausaikaa itse.

Mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu?

Mietitkö mistä pitkä kotisivujen latausaika johtuu? Pitkä kotisivujen latausaika on tuskastuttavaa sivuston käyttäjälle, mutta ennen kaikkea sinulle yrittäjänä joka haluat saada kotisivujesi kautta maksavia asiakkaita.

Kotisivujen latausaika lyhyesti ja yksinkertaistettuna määräytyy sen perusteella kuinka nopeasti sivuston käyttäjän käyttämä laite saa ladattua sivuston selattavaan muotoon. Kotisivut muodostuvat tiedostoista, jotka ladataan kun käyttäjä siirtyy verkkosivuille ja selain muodostaa näistä tiedostoista kokonaisuuden, eli verkkosivuston. Kaikki tälläkin sivulla olevat elementit, kuten tämä teksti, alussa oleva kuva, logomme ja kaikki mitä näet ovat tiedostoja, jotka latautuivat palvelimeltamme kun saavuit tälle sivulle.

Yleisin syy kotisivujen pitkään latausaikaan on se, että ladattavat tiedostot ovat niin suuria kooltaan, että niiden latauksessa kestää pitkään.

Kuinka lyhentää kotisivujen latausaikaa?

Koska luet tätä kirjoitusta haluat varmasti tietää kuinka lyhentää kotisivujen latausaikaa. Kotisivujen latausajan lyhentämiseen ei ole olemassa yhtä, kaikille sivustoille toimivaa ratkaisua vaan kun kotisivujen suorituskykyä optimoidaan täytyy ensin selvittää mistä kotisivujen pitkä latausaika todellisuudessa johtuu.

Mikäli haluat nopeuttaa verkkosivujenne latautumista ota meihin yhteyttä niin kerromme mitä toimenpiteitä teidän kannattaa tehdä, jotta saatte kotisivujenne kautta enemmän maksavia asiakkaita.

Kotisivujen kuvien optimointi

Usein suurimpia tiedostoja kotisivuilla ovat sivuston kuvat. Kotisivujen kuvien optimointi onkin usein helpoin ja nopein tapa lyhentää kotisivujen latausaikaa.

Käytännössä kotisivujen kuvien optimointi tarkoittaa kuvien muuntamista nopeammin latautuvaan tiedostomuotoon, kuten JPG tai JPEG -tiedostoksi. Samoin kuvien kokoa voi usein pienentää hyvinkin paljon ennen kuin se alkaa näkyä laadussa. Yksinkertaisesti mitä pienempi kuva on, sitä nopeammin se latautuu.

Kotisivujen tekstien pakkaus

Sivustolla, jolla on paljon tekstiä on kotisivujen tekstien pakkaus erittäin suositeltavaa. Tämä kannattaa toki tehdä vaikka tekstiä ei paljoa olisikaan, mutta mitä enemmän tekstiä on, sitä enemmän pakkaus lyhentää kotisivujen latausaikaa.

Esimerkiksi WordPress -sivustolle on saatavilla useita lisäosia, joiden avulla kotisivujen tekstien pakkaus onnistuu käytännössä vain kytkemällä tämä päälle sivuston hallinnasta. Useat lisäosat mahdollistavat myös useita muita tässäkin kirjoituksessa mainituista sivuston optimointiin liittyvistä toiminnoista.

Mikäli et ole varma kuinka tekstien pakkaus kannattaa toteuttaa jätä meille yhteydenottopyyntö sivuston lopussa olevalla lomakkeella.

CSS- ja Javascript-tiedostojen pakkaus ja optimointi

Samoin kuin tekstitiedostojen kohdalla on myös CSS- ja Javascript-tiedostojen pakkaus erittäin tehokas tapa lyhentää kotisivujen latausaikaa. Erityisesti WordPress sivuston kohdalla CSS-tiedostojen kohdalla käy myös helposti niin, että sivuston CSS tulee useista eri lähteistä, kuten teeman omasta CSS-tiedostosta, sivustolle itse kirjoitetusta CSS-koodista ja mahdollisesti vielä ulkoasumuokkaimen kautta lisätyistä CSS -riveistä. Yksinkertaistamalla CSS-koodin hallinnan teet sivuston ylläpidosta helpompaa ja samalla nopeutat sivuston latausaikaa.

Hyödynnä välimuistia

Kun hyödynnät välimuistia tallentaa selain sivuston tiedostoja laitteen muistiin, joka seuraavalla kerralla tekee sivuston latautumisesta huomattavasti nopeampaa, koska näitä tiedostoja ei tarvitse ladata uudelleen palvelimelta, joka kestää kauemmin kuin laitteen omasta muistista lataus.

Aktivoi tiedostojen "Lazy load" käytäntö

Tiedostojen "lazy load" tarkoittaa käytännössä, että tiedostot ladataan vasta kun niitä tarvitaan. Esimerkiksi kuvia ei ladata ennen kuin käyttäjä siirtyy sivulla osaan, jossa kuva sijaitsee. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse odottaa, että koko sivu tiedostoineen latautuu vaan riittää, että sivun aloitusnäkymän tiedostot latautuvat.

Helpoin tapa nopeuttaa kotisivujen latautumista

Usein kotisivujen latausaika alkaa pidentyä ajan myötä, kun sivuston koko kasvaa. Esimerkiksi WordPress verkkosivut ovat tunnettuja hitaasta latautumisesta, joka tosin usein johtuu enemmänkin webhotellista sekä käytössä olevista lisäosista kuin varsinaisesti WordPressistä.

Olemassa olevan sivuston nopeuttaminen on hankalaa ja helpoin tapa varmistaa kotisivujen nopea latautuminen on alunperin toteuttaa verkkosivut alustalle, joka tukee kasvua eikä vaadi teknistä osaamista ylläpitämiseksi.

Toteutamme verkkosivut Webflowlla, joka on selainpohjainen ratkaisu visuaalisesti näyttävien ja suorituskykyisten verkkosivujen kehitykseen ja ylläpitoon. Webflowlla rakennetut verkkosivut ylläpidetään Amazon AWS pilvipalvelussa, jossa ylläpidetään useita tunnettuja sivustoja ja palveluita kuten Adobe, Airbnb, Pinterest ja Slack.

Kotisivujen latausajan mittaus

Haluatko tietoa kotisivujenne latausajasta ja suorituskyvystä? Ota yhteyttä niin kerromme kuinka sivujanne voidaan kehittää siten, että saatte sivujenne kautta nykyistä enemmän maksavia asiakkaita.

Lisää luettavaa